On-Page SEO

O

Meta Tag Hazırlama

Site hazırlarken en fazla dikkat etmemiz gereken yerlerin başında meta taglar gelir. Arama motoru örümcekleri sitemizi tararken meta taglara bakarlar. Meta Tag’lar Sitemizin kimliği görevindedir. Konusu ve içeriği ile ilgili ana bilgi taşırlar. Meta Tag Hazırlama çok kolay ama bir o kadar da zor bir işlemdir. Az kullanılan kelimeler etkisini gösteremeyeceği gibi fazla kullanılan kelimeler de spam olarak algılanabilir.  Meta Tag’lar hakkında bilgi detaylara dokunalım.

TItle – Başlık

Sitenin başlığı, adı soyadı niteliğini taşır. Arama motoru örümceklerin URL’den sonra taradığı ilk kod’dur. Sitemizin title’ı içeriğimiz ile uyumlu olması, içerik dışında title spam olarak algılanması olağandır. En fazla 65 karaktere kadar oluşmalıdır. Sonrası … olarak görünecektir.

DescrIptIon – Açıklama

Sitenin tanımı, ne ile alakalı olduğunun kısaca belirtilmesi gereken alan. En fazla 300 karaktere kadar oluşturulmalıdır. Daha fazlası ve açıklama hatalarında spam olarak algılanabilirsiniz. Site içeriği ile ilgili olmayan açıklama yazılmamalıdır.

Keyword – Anahtar Kelime

2015 yılı sonrası yapılan açıklamada etiketlerin SEO değerinin olmadığı belirtilmiştir. Keyword ( anahtar kelime ) kullanımından kaçının.

Robots – Botlar

Arama motorlarının nasıl çalışması gerektiğini gösterir.

CopyrIght – Yazar

Programın yayın sahibi hakkında bilgi içerir. Arama motorları yazılımınız hakkında detaya ulaşır. Yazar bilgisinin olması arama motorları gözünde size +1 puan ekleyebilir.

Author – Yazar

Siteye ait editör/yazar hakkında bilgi verir. Arama motoru sonuçlarında görüntülenebilir.

DIstrIbutIon – Yayın:

Site içeriğinin Yerel ( Local ) veya Genel ( Global ) yayın yaptığını gösterir.

ExpIres:

Duyurulan özel bir gün veya takvimi belirtir. Örnek verecek olursak 14 Şubat tarihinde üst sıralarda listelenirsiniz. Ancak sonrasında sıralamadan düşer.

Dofollow

Bu bağlantı birimi ile arama motorlarına bağlantınız ile ilgili önermiş, kefil olmuş olursunuz. Bağlantı sağladığınız sayfanın algoritmatik değerlerine etki eder, bağlantı verdiğiniz sitenin değerine göre de etki görürsünüz.

Nofollow

Bu bağlantı birimi ile back-link sağlanan adrese kefil olmazsınız, algoritmatik değerleri etkilemezsiniz. Karşı bağlantıya hiçbir yararı – zararı olmayabilir. Sadece kullanıcıların bağlantıyı kullanabilmesi amacıyla kullanılmaktadır.

Follow – İpucu
Dışarı çıkan tüm bağlantı birimlerini no-follow olarak ayarlamanız önerilir. Bu sayede algoritma puanınız düşmez. Banka kefilliği ile do-follow bağlantı sağlamak; arama motorları nezdinde aynı durum olabilir.

Alt Etiket Kullanımı

Arama Motoru Optimizasyon çalışmalarında sayfa içerisindeki tutarlılık ve ürün ile haber grafiklerinin metin kombinasyonu önemlidir. Metinden oluşan sayfaların SEO ve hit oranı, Grafik zengin sayfaların değerinden daha düşüktür. Bu nedenle içerik hazırlarken görsel kullanıma gayret etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta, kullanıcılara ve arama motoru örümceklerine, görsel ile ilgili bilgiyi açıklayabilmektir.

Yazar Kaan Tükek

Güncel Konular